Kvalité och omtanke

Natur Design

Natur Design

Vår gode vän Sofies Nektarinpaj

Pajskal:
150 g smält smör
3dl vetemjöl
1dl socker
1tsk bakpulver

Fyllning:
4-5 nektariner
2dl creme fraiche
2 äggulor
1/4 dl citronsaft
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker

Rör ihop ingredienserna till fajskalet tryck ut i en pajform och låt stå kallt i 20 min dela sedan nektarinerna i fina klyftor och fördela i pajformen blanda ihop ingredienserna till fyllningen och häll över nektarinerna grädda i mitten av ugnen på 200gr ca 25-30 min servera eventuellt vispad grädde, glass eller vaniljsås till....

Höstgryta med fläsk och katrinplommon

för 4 personer

600 g Fläsk (filé går jättebra)
smör att steka i
2 morötter
3 gula lökar
3 äpplen
100 g katrinplommon
1 vitlöksklyfta
timjan
2 lagerblad
1 1/2 msk koncentrerad kalvfond
2 dl torrt vitt vin
3 dl grädde
2 dl vatten
salt o vitpeppar
lite äppeljuice
lite sambal olelek

Skär morötterna i bitar, gula lökarna i klyftor och äpplena i bitar, dela plommonen på mitten. putsa och skär köttet i stora strimlor. stek köttet hastigt. lägg i grönsakerna resten. tillsätt vatten, vin och grädde. låt koka upp o sjuda tills köttet är färdigt, smaka av med salt o peppar.

Vår gode vän Liselotts goda fruktbröd

2 stycken

7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrö
1 dl torkade aprikoser (kan delas i lite mindre bitar)
1 dl russin
1 dl hasselnötter (kan delas på mitten)

Blanda de torra ingr i en bunke.

Blanda sen i en annan bunke:
1 liter filmjölk
2 dl mörk sirap
1,5 tsk bikarbonat

Blandas sen tillsammans till en smetig smet.
Lägg i 2 brödformar, grädda 1.5 timme i 175 gr.
Linda in bröden i handduk och låt ligga så i 5 timmar!! Urgott.

Fransk chokladtårta

Till 10-12 bitar:
1 form 26 cm i diameter med löstagbar kant
1 msk smör till formen
250g mörk choklad
250g smör
6 ägg
2 ¾ dl strösocker
1 dl mjöl

Glasyr:
100g smör
100g mörk choklad
50g honung knappt ½ dl

Sätt ugnen på 175 grader smörj formen. Finhacka chokladen, smält smöret och slå det varmt över chokladen. Rör om tills all choklad har smält.Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp och blanda det med den smälta chokladen. Vänd till sist ner siktat vetemjöl.

Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 min tills smeten precis börjat stelna och spricka på ytan. Obs! kakan ska inte vara genomgräddad.Låt kakan kallna i formen. Ställ den därefter i frysen 1 timme för att stelna.

Glasyren:
Smält smöret och häll det varmt över den finhackade chokladen. Blanda med elvisp eller i matberedare till en slät kräm. Tillsätt honungen. Lossa kakan försiktigt och lägg den på ett fat. Häll glasyren ovanpå den frysta tårtan och stryk ut den jämnt. När glasyren börjat stelna lyfter man den uppåt upprepade gånger med hjälp av en stekspade så att det bildas toppar. Låt stelna helt. Servera gärna en skål lätt vispad grädde eller vaniljglass till.

Pastasallad

4 personer

500gr färdigkokt pasta
2 tsk salt
2 avokado skurna i klyftor
1 msk färskcitronjuice
4 hackade salladslökar
200 gr färsk babyspenat

Koka pastan "al dente" i saltat vatten, skölj sedan pastan i kallt vatten och låt den rinna av väl. blanda alla ingredienser till salladen

Örtolja:
1 dl mynta
1 dl basilika
1 dl bladpersilja
lite Sambal olelek
1 vitlöksklyfta
saften av 1 citron
1 dl matolja

Mixa samtliga ingredienser till en slät och grön olja smaka ev av med salt och citron. Blanda i örtoljan i pastasalladen.

Chèvreoströra

8 soltorkade tomater i olja
200 gr Chèvreost
1 burk kesella
1 krm svartpeppar

Finhacka tomaterna och blanda dem med Chèvren, kesella och peppar.

Olivröra

300gr philadelphiaost
ca 1/2-1 dl Svarta oliver
2 vitlöksklyftor
salt
Olivolja

Hacka oliverna grovt och blanda med osten, vitlöken och en skvätt olivolja.

Varm Potatissallad med chèvreost

4 personer

16-20 jämnsmå färskpotatisar
75 g chèvreost eller fetaost
10-15 blad ruccolasallad
8 halverade cocktailtomater och
5 grovhackade basilikablad till garnering

Dressing:
4 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
2 msk vatten
2 msk Kryddörter ex basilika eller dragonört
2 krm salt
1/2 krm vit el svartpeppar

Vispa samman ingredienserna till dressingen. Skrapa och skölj potatisarna, koka dem knappt färdiga, 10-15 min i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisarna ånga av. blanda dem, hela eller halverade med ost i små bitar, blanda ner dressingen. Servera potatisalladen upplagd på en bädd av sallad och cocktailtomater.

Chokladmousse med bär

4-6 personer

3 mogna avokador
1 1/2 dl kakao
1/2 dl vatten
drygt 1 dl honung
1 citron
bär till servering ex hallon el björnbär

1. Skala och kärna ur avokadorna. Lägg i en skål tillsammans med kakao, vatten och ca 1 dl honung.
2. Mixa till en jämn smet och smaka av med pressad juice från citronen.
3. Smaka av bären med lite honung.
4. Servera i små koppar och toppa med bären.

Potatis- och broccolisoppa med timjan

4 port ca 30 min

8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
0,5 tsk timjan
1 krm sambal oelek
4 potatisar
4 vitlöksklyftor eller 1 lök
400 gr broccoli
1 msk olivolja
salt o peppar
färsk timjan

Koka upp vattnet med buljongtärningarna, timjan och sambal oelek. Skala och skiva potatis och lök grovt. Ansa och skär broccolin i grova bitar. Låt potatis, lök och broccoli få koka i buljongen i 10 min. Mixa potatisen och broccolin med buljongen. Rör ner olja och smaka av med salt och peppar och färsk timjan. Klipp färsk timjan över soppan. Servera soppan med en klick crème fraich. Tips! Soppan blir extra god om man rör ner en klick smör.

Soppa på rostad röd paprika

4 port

3 stora röda paprikor
olja till pensling
1 gul lök
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 dl vitt vin
1/2 tsk torkad timjan
5-6 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
salt o svartpeppar
ev 1 krm sambal oelek

Sätt ugnen på 275 grader. Kärna ur paprikorna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och pensla med lite olja. Rosta i ugnen ca 10 min eller tills skalet blir svart. Lägg paprikorna att svalna i en bunke med plastfolie. Skala och grovhacka löken. Fräs löken i olja i en stekpanna ca 5 min. Skala och hacka vitlöksklyftan. Tillsätt vitlök, vin, sambal oelek och timjan. Låt vinet koka ihop till hälften. Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka upp och låt koka i 10 min. Skala paprikan och skär den i mindre bitar. Lägg ner dem i soppan och mixa med mixerstav eller i matberedare. Smaka av med salt o peppar. Droppa ev lite fin olivolja i soppan när den serveras.

Vår gode vän Liselotts goda vaniljkaka

rund form ca 24cm i diameter

3 ägg
3 dl socker
Vispas pösigt

3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokhett vatten tillsätts

Gräddas ca 30 min i 175 grader.

Koka under tiden ihop 125g smör och tillsätt 1 dl mjölk eller kaffegrädde vispa ca 1 min till den tjocknar lite. Tillsätt 1 tsk vaniljsocker när det svalnat.

Dela kakan mitt itu, och töm "gräddsåsen" på båda bottnarna. Lägg ihop bottnarna och sikta över florsocker när kakan svalnat.. ät och njut!!